دلایل ترکیدن لاستیک در تابستان

4.8
(2146)

خرابی لاستیک و چرخ مهمترین دلایل تصادفات مکانیکی خودرو و کامیون هستند. در تابستان، ترکیدن لاستیک بسیار رایج است و دلایل متعددی دارد. در حالی که ترکیدن لاستیک ممکن است در هر زمانی اتفاق بیفتد، احتمال وقوع آنها در تابستان بسیار بیشتر است، به خصوص زمانی که تایرهای خودرو ممکن است شرایط مطلوبی نداشته باشند. دلیل این امر این است که گرمای تابستان می تواند باعث انبساط هوای داخل لاستیک ها شود و در صورت فرسودگی آج یا لاستیک و غیره، خطر انفجار افزایش یابد.

رانندگی با لاستیک‌های کم باد می‌تواند باعث گرم شدن بیش از حد لاستیک‌ها و افزایش احتمال انفجار شود، به‌ویژه زمانی که دمای جاده بسیار بالا است. اگرچه کم باد شدن لاستیک ها ممکن است در هر زمانی از سال اتفاق بیفتد، اما ترکیبی از گرما و باد کم است که باعث می‌شود لاستیک‌ها به‌ویژه در تابستان منفجر شوند.

دلایل ترکیدن لاستیک در تابستان
دلایل ترکیدن لاستیک در تابستان

دلایل ترکیدن لاستیک در تابستان

در شرایط گرمای تابستان با افزایش دمای هوا، بررسی منظم فشار هوا بسیار مهم است. اطمینان حاصل کنید که باد تایرها مطابق با مشخصات سازنده حفظ می شود. فشار لاستیک توصیه شده توسط سازندگان را می توان در دفترچه راهنمای خودرو مشاهده کنید.

توجه به این نکته مهم است که لاستیک های کم باد شده خطر ترکیدن لاستیک را افزایش می دهند. لاستیک‌های کم باد گرم‌تر از لاستیک‌هایی هستند که طبق توصیه‌های سازنده به درستی باد شده‌اند، و در شرایط گرمای تابستان، دمای تایر به اندازه‌ای بالا می‌رود که آسیب جدی به لاستیک وارد کند. علاوه بر این، لاستیک‌های کم باد باعث کاهش مسافت پیموده شده بنزین می‌شوند. می‌توانید با کاهش سرعت در بزرگراه ها، پیچ‌ها یا گردنه ها، خطر انفجار را کاهش دهید.

توصیه می کنیم مقاله روشن کردن خودرو با هل دادن را نیز مطالعه کنید

فشار کم لاستیک

فشار کم یکی از دلایل اصلی ترکیدن لاستیک است. وقتی با لاستیک کم باد رانندگی می کنید، به دیواره های کناری آن فشار وارد می شود. که این امر باعث خم شدن اجزای تایر فراتر از حد تحمل آنها می شود که در نهایت باعث ترکیدن لاستیک ها می شود. اطمینان حاصل کنید که لاستیک های خود را به درستی باد کرده اید، به خصوص زمانی که دمای بیرون به شدت تغییر می کند.

در حین رانندگی، بخش جانبی تایرها به طور منظم در حال واکنش دادن به سطح آسفالت هستند که این حالت انعطاف پذیر حرارت قابل ملاحظه ای بوجود می آورد. اگر باد تایر تنظیم باشد، حرارت تولید شده در کم ترین حالت ممکن باقی می ماند و خطر ترکیدن لاستیک کاهش خواهد یافت اما اگر باد تایر کم تر از مقدار استاندارد باشد، بخش جانبی آن باید بیشتر در حال خم و باز شدن و واکنش دادن به سطح آسفالت باشد که به طبع حرارت بالایی تولید می شود. ترکیب این حالت با گرمای آفتاب و آسفالت، منجر به ترکیدن تایر در حین حرکت و انحراف خودرو می شود.

فشار کم لاستیک
فشار کم لاستیک

حرارت و گرما

همه مواد از اتم ها و مولکول ها تشکیل شده اند. وقتی مولکول ها داغ می شوند، شروع به ارتعاش شدید می کنند. ارتعاش باعث انبساط می شود. دمای گرم فشار داخلی لاستیک ها را افزایش می دهد و باعث انبساط آنها می شود. این انبساط همراه با تماس دائمی با آسفالت داغ، باعث افزایش اصطکاک و تنش می شود که می تواند منجر به انفجار شود.

عمق کم عاج تایر

لاستیک های کم عمق در برابر مشکلات و تغییرات آسیب پذیرتر هستند، به گرما حساس ترند و کنترل وسیله نقلیه را دشوارتر می کنند.

مشکلات ظاهری تایر

نمایان شدن آسیب بر روی دیواره جانبی یا اجزای لاستیک ممکن است زمان ببرد. ممکن است با وجود آسیب های ظاهری لاستیک، قبل از اینکه اصطکاک جاده و فشار باعث ترکیدن لاستیک شود، کیلومترها رانندگی کنید. به همین دلیل، مهم است که لاستیک ها را به طور منظم بررسی کنید. می توانید تایرها را برای بررسی و تنظیم فشار باد به نمایندگی ها ببرید.

مشکلات ظاهری تایر
مشکلات ظاهری تایر

اضافه بار خودرو

وسایل نقلیه بارگیری شده فشار زیادی به لاستیک ها وارد می کنند. فشار بیش از حد ممکن است باعث ترکیدن این لاستیک ها شود.

هنگامی که یک وسیله نقلیه را اضافه بار می کنید، افزایش فشار می تواند به دیواره های جانبی لاستیک ها آسیب برساند. بهترین راه این است که درصورتیکه اضافه بار دارید از لاستیک های مناسب تری استفاده کنید.

وجود سوراخ بر روی تایر

پنچری هر چند کوچک برای لاستیک خطرناک است. این پنچری ها خطر ترکیدن لاستیک ها را افزایش می دهد. سوراخ های کوچک به آرامی هوا را از لاستیک ها خارج می کنند که ممکن است متوجه این موضوع نشوید. درصورتیکه لاستیک هایتان دچار نشتی باشند و با سرعت زیاد رانندگی کنید احتمال انفجار آن ها وجود دارد.

وجود سوراخ بر روی تایر
وجود سوراخ بر روی تایر

سن تایرها

اگر شما از آن دسته رانندگانی هستید که از خودروی خود به خوبی نگهداری می کنند، اکثر تایرهای جدید بازار در حدود ۱۰۰ هزار کیلومتر برای شما کار خواهند کرد. یک شرکت تایر سازی، طی آماری نتیجه گرفته است که بیشتر تایر های موجود در بازار سه الی چهار سال عمر دارند. تخمین کیلومتر های طی شده توسط هر تایر کار ساده ای نیست. اما با در نظر گرفتن میانگین ۲۵ هزار کیلومتر در سال زمان تقریبی عمر تایرها ۳ الی ۴ سال تخمین زده شد. پس از آن، لاستیک و سایر اجزای آنها شروع به فرسوده شدن می کنند. حتی اگر زیاد رانندگی نمی کنید و آج ها سالم هستند، رانندگی با لاستیک های قدیمی می تواند خطرناک باشد.

رانندگی تهاجمی

مانورهای رانندگی تهاجمی مانند ترمزهای خشن، افزایش سرعت ناگهانی، حرکات مارپیچی و این قبیل رفتارهای پرخطر می‌توانند باعث از کار افتادن لاستیک‌ها شوند، به‌ویژه اگر قبلاً آسیب دیده باشند یا ضعیف نگهداری شوند.

رانندگی تهاجمی
رانندگی تهاجمی

وضعیت نامناسب جاده

چاله‌ها و وجود زباله ها در جاده می‌توانند لاستیک را سوراخ کرده یا به آن آسیب برسانند و باعث انفجار شوند.

کارهایی که می توانید برای جلوگیری از انفجار لاستیک در تابستان انجام دهید

فشار باد بهینه را در لاستیک های خود حفظ کنید

رانندگی در جاده با لاستیک های کم باد یا بیش از حد باد شده می تواند به طور قابل توجهی خطر انفجار را افزایش دهد، به خصوص زمانی که شرایط جاده کمتر از حد مطلوب باشد. بنابراین فشار هوای بهینه برای لاستیک های خود را (همانطور که سازنده توصیه می کند) را مشخص کنید و مطمئن شوید که این سطح فشار را در لاستیک های خود حفظ کنید. مراقب باشید که مقدار “توصیه” را با مقدار “حداکثر” ذکر شده اشتباه نگیرید.

در واقع، ایده خوبی است که هر چند وقت یکبار فشار باد لاستیک خود را چک کنید (مثلاً در صورت امکان به صورت هفتگی) و در صورت لزوم فشار را تنظیم کنید.

تنظیم فشار باد لاستیک
تنظیم فشار باد لاستیک

لاستیک ها را بچرخانید

اگر لاستیک‌های شما یک یا دو سال عمر دارند، چرخاندن آن‌ها می‌تواند به شما کمک کند از فرسودگی ناهموار جلوگیری کنید و با انجام این کار خطر انفجار را کاهش دهید.

با دقت رانندگی کنید

رانندگی تهاجمی و شرایط نامناسب جاده دو عامل دیگری هستند که می توانند در ترکیدن لاستیک در تابستان نقش داشته باشند. بنابراین، مراقب رانندگی باشید، از چاله‌ها دوری کنید و سرعت نگیرید یا بی جهت ترمز نزنید. رانندگی دقیق می تواند عمر لاستیک ها را افزایش دهد و از آسیب هایی که می تواند خطر انفجار را افزایش دهد، جلوگیری کند.

تا دیر نشده لاستیک نو تهیه کنید

اگر بیش از 3 سال از تعویض لاستیک خودروتان می گذرد، ممکن است اکنون زمان تعویض تایرها باشد، زیرا لاستیک های قدیمی در گرمای تابستان بسیار مستعد ترکیدن هستند.

در ویدیو زیر زمان تعویض لاستیک خودرو توضیح داده شده است.

برای جلوگیری از ترکیدن تایر در فصل گرما، موارد زیر را توصیه می‌کنند:

  • باد تایرها را بر اساس مقدار توصیه شده‌ی سازنده که معمولاً در دفترچه‌ی راهنمای خودرو درج شده است، تنظیم کنید.
  • در فصل گرما، باد تایرها را به‌طور منظم هر ماه یک ‌بار بررسی کنید. معمولاً تایرها در هر ماه حدود یک PSI فشار از دست می‌دهند؛ با افزایش هر ۵.۵ سلسیوس دما، یک PSI باد تایر کمتر می‌شود.
  • سعی کنید دستگاه تشیص باد تایر به‌همراه داشته باشد. خرید یک کمپرسور قابل حمل نیز توصیه می‌شود.

معمولاً تایرهایی که در آستانه‌ی ترکیدن قرار دارند، باتوجه به تغییرات ظاهری قابل تشخیص هستند. پس از تنظیم باد تایر در صورتی که در قسمتی از آن تورم یا آسیب دیدگی واضح  وجود داشت، احتمال ترکیدن آن بالا خواهد بود. برای چک کردن باد تایر، باید در زمانی که حداقل ۳ ساعت خودرو پارک بوده است، اقدام کرد. هنگامی که خودرو و تایر اصطلاحاً گرم باشند، باد تایرها به‌صورت دقیق در دستگاه نشان داده نمی‌شود. بسیاری از خودروهای جدید، به سیستم تشخیص وضعیت باد تایر و اعلام هشدار در صورت کاهش ۲۵ درصد از میزان استاندارد مجهز هستند. با این‌حال، نباید فقط به این سیستم تکیه کرد؛ در واقع بررسی تایر در زمانی که ۲۵ درصد باد آن کاهش داشته است، ایده‌ال نیست. بهتر است با بررسی مرتب وضعیت باد لاستیک‌ها از کاهش ۲۵ درصدی باد آن جلوگیری شود.

در صورت ترکیدن لاستیک چه کنیم؟

به یاد داشته باشید که همیشه به ویژه در فصل تابستان، این ریسک وجود دارد و باید حتما از پیش نسبت به عکس العمل های صحیح حین مواجه با آن، آمادگی داشته باشید.

در صورت ترکیدن لاستیک چه کنیم؟
در صورت ترکیدن لاستیک چه کنیم؟

در صورتی که لاستیک خودروی شما ترکید، مهم ترین نکته این است که به هیچ وجه ترمز نکنید. متاسفانه بیشتر سوانح از این جهت روی می دهد که راننده طبق یک عکس العمل شتاب زده و هیجانی، با ترکیدن لاستیک، محکم روی ترمز زده و سعی در متوقف ساختن خودرو دارد، در حالی که این شرایط را به مراتب سخت تر خواهد کرد. لازم است که با دو دست فرمان را با استحکام کامل نگاه داشته و در مسیر خود سعی به حفظ، موقعیت نمایید. با کاهش سرعت و تعویض دنده به سمت پایین، خودرو را به آرامی و مرحله به مرحله، متوقف سازید.

دقت داشته باشید که هر گونه حرکت نابه جا یا شتاب زده می تواند به انحراف وسیله نقلیه شما، برخورد با وسایل نقلیه دیگر و حتی چپ کردن خودرو منجر شود.

نظر شما در مورد این مقاله چیست؟

بین 1 تا 5 ستاره نمره دهید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا
تماس با ما و سفارش باتری